EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Popovat

0 / 5

DESPRE

 

 

Peștera Popovăț face parte din complexul de peșteri prezente în Cheile Carașului, în Munții Aninei din județul Caraș-Severin. Se situează pe raza localității Iabalcea (comuna Carașova), în apropierea Peșterii Comarnic. Are o lungime totală de 1.121 m. Mărimea peșterii crește pe măsură ce se avansează înăuntrul ei, pornind de la o galerie de intrare îngustă, cu săli mari legate între ele și culminând cu Sala Finală, lungă de 80 m, lată între 10 și 20 m și cu o înălțime de până la 20 m. Aceasta este și cea mai bogată în formațiuni calcaroase

Peştera a fost descoperită cu ocazia construirii unei linii ferate înguste în 1890. Ulterior a fost cercetată de E. Baligh, L. Botoşăneanu, A. Negrea şi Şt. Negrea.

Pestera adaposteste in salile si galeriile ei numeroase elemente cu un deosebit interes stiintific, fiind considerata una dintre pesterile cu cele mai spectaculoase concretiuni din tara.

Pestera este inchisa, in cadrul acesteia intrand sub ocrotire toate formatiunile concretionare. Vizitarea ei se face numai cu aprobarea Comisiei Monumentelor

Aici pot fi admirate stalactitele cu ramificatii, stalacmite, stalactite fistulare, mici helictite, coloane, gururi, etc. Pestera mai cuprinde „Sala cu Prabusiri”, „Drumul lui Adam „, „Sala Inferioara”, unde la viituri se formeaza un splendid lac subteran, „Sala cu Oase” (ce adaposteste in afara de oasele de lilieci, rozatoare si ursus speleus o multime de speleoteme), „Sala Mica”, „Sala Tripla” si „Sala cu Argila”. Din „Sala cu Argila” porneste o galerie mare care dupa 100 m se ajunge in „Sala Finala” impresionata prin dimensiuni, iar de aici in „Galeria Emilian Cristea”.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !