EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Scarisoara

0 / 5

DESCRIERE

 

Turistii sunt intampinati inca de la intrarea in pestera de o gura cu diametrul de 60 de metri ce se casca intimidant in padurea de la marginea platoului. Din acest punct drumul urmeaza o poteca sapata in stanca si scari de metal ancorate in pereti ce faciliteaza coborarea celor 48 de metri pana la intrarea in pestera ce sta acoperita de o patura de zapada pe aproape tot parcursul anului.

Coborarea afecteaza puternic temperatura parca pentru a marca trecerea intr-o alta lume, cea a subteranului, iar turistii isi croiesc drum solemn catre intrarea in impresionanta Sala Mare a pesterii, pentru ca este imposibil ca aceasta minune a naturii sa nu impresioneze pana la un punct in care cuvintele sunt prea putine pentru a descrie impactul. Pestera Scarisoara este altfel, iar aceasta diferenta nu este data doar de comoara ascunsa in interiorul sau, cel mai mare ghetar din tara si unul dintre cele mai mari din intreaga lume. Acel ceva aparte al pesterii Scarisoara sta in grandoarea si dramatismul cu care isi indeamna vizitatorii pe drumuri ce duc intr-un peisaj rupt parca din alta lume.

Pestera este formata dintr-o singura incapere cu o intindere totala de peste 700 de metri in mijlocul careia se afla blocul de gheata vechi de peste 4000 de ani si cu un volum masurat de 80.000 de metri cubi.

In pestera se pot admira stalagmite de gheata, unele permanente, alte prezente doar pe perioada iernii si relief carstic tipic dar bogat in diversitate si impresionant ca frumusete.

Ghetarul Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania si probabil din Europa. Ghetarul Scarisoara se gaseste la altitudinea de 1165 metri si adaposteste 80.000 de metri cubi de gheata. Cea mai veche gheata de la baza blocului are venerabila varsta de 4000 de ani. Astfel in blocul de gheata s-au stocat ca intr-o gigantica enciclopedie a Apusenilor date stiintifice complexe legate de plante, animale si evolutia climatica. Pe langa valoarea stiintivica a ghetarului, aceasta prezinta si un interes turistic deosebit datorita unicitatii si amplorii fenomenului natural.

Ghetarul Scarisoara are amenajate trei zone pentru turistii ce doresc sa o viziteze. Avenul este amenajat cu gard de protectie, poarta securizata si scari cu balustrade metalice. Sala mare este prevazuta iluminat si cu un circuit de podete de lemn cu balustrade pentru a proteja cresterea temperaturii. Sala Bisericuta este iluminata corespunzator, iar accesul in aceasta este interzis

LEGENDA

 

Prima mențiune a ei datează încă din 1847, iar legenda spune că adăpostește un dragon. Localnicii bătrâni își ami amintesc și acum de poveștile locale care indicau faptul că peștera e un loc mistic, care emană multă energie pozitivă

Scărișoara a fost locuit de un dragon vechi, cunoscut de localnici ca Șolomăț. La fiecare An Nou, în Ajun, – spun câmpenii – o fecioară era răpită de dragon și ascunsă în palatul său de gheață din interiorul peșterii.

O altă credință populară spune că în spatele formațiunii numite „La Brazi”, au existat două bazine de apă cu puteri miraculoase; oricine a îngenuncheat în fața lor și și-a pus o dorință, aceasta i se îndeplinea după ce persoana lua o gură de apă și atâta timp cât dorința rămânea secretă.

 

 

 

 

 

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !