EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Sugau

0 / 5

DESPRE

Peştera are o lungime de un kilometru şi are patru etaje. Nu se poate vizita în totalitate, fiind disponibil un singur nivel şi un traseu turistic de 150 de metri. Peştera este renumită datorită galeriilor ei foarte strâmte şi a formaţiunilor unice în România. Aici se pot admira stalactite conice, stalagmite sau stalpi cu guler. Galeria principal are săli precum Vestiarul, Sala Sfatului şi Hala Descoperirilor. În ultima dintre ele se poate vedea cu adevărat formele săpate de natură în stâncă denumite sugestiv după aspectul lor: Meduza, Delfinul, Lumea Fermecată sau Şirul de Stâlpi sau Ochiul Bufniţei.
Cunoscută de mult de localnici, a fost cercetată îndeaproape în 1964 de M. Dumitrescu şi T. Orghidan, oare au cartat-o şi au studiat-o din punct de vedere biospeologic. Mai târziu ea a devenit terenul de activitate al speologilor amatori din Gheorgheni, care au amenajat-o parţial.

 

 

 

Legenda Pesterii Sugau:

 

Povestiile populare au colorat intamplariile adevarate, contribuind la nasterea legendei Pesterii Sugau. Marton Tarisznyas muzeolog si profesor de istorie a adunat numeroase legende din regiune, inclusiv legenda Pesterii Sugau.
Conform acesteia Pestera Sugau este legata de o alta pestera la granita cu Trei Fantani. In pestera “picura aurul” si este captat in galeti. In sapte ani trei galeti se umpla cu aur, ce nu poate fii gasit si luat, numai de foarte putini. La sfarsitul secolului XIX a venit o femeie si doi barbati dupa aur, s-au aratat numai in momente bine determinate, in fiecare sapte ani vineri seara inainte de Rusalii sau in noptea sfantului Ioan. Ca sa inseala lumea caii lor au fost potcoviti invers. Foarte multi au stat la panda in momentele asteptate ca sa descopere identitatea celor trei, insa au esauat din cauza ca nu au stiut precis cand se termina cei 7 ani

 

 

PROGRAM

 

Peştera este deschisă până la finele lunii septembrie, zilnic între 10.00 şi 17.00, iar din octombrie poate fi vizitată doar în weekend între 10.00 şi 18.00. Vizitatorii sunt însoţiţi permanent de un ghid, iar turul este unul la lumina obscură a felinarelor şi lâmpilor. Turiştii trebuie să aibă la ei haine groase deoarece temperatura nu depăşeşte 9 grade. În interior puteţi simţi o mică presiune deoarece concetraţia de dioxid de carbon este mare. Se recomandă încălţăminte de munte deoarece în interior este şi mult noroi. Intrarea costă 10 lei pentru adulţi şi 8 lei penetru copii şi se face din oră în oră.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !