EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Sura Mare

0 / 5

DESPRE

 

Pestera Sura Mare, reprezinta colosul carstic avand un portal impresionant, concurand cu portalurile pesterilor Cetatiile Ponorului si Huda lui Papara. Este o pestera activa (raul subteran coincide cu galeria pesterii) cu o lungime de aproximativ 10 km. Latimea raului este cuprinsa intre 4 si 12 metri iar adancimea medie este 60 – 80 cm. Pestera adaposeste un imens dom stalacmitic, si un impresionant sistem de gururi (bazine carstice) si multe alte formatiuni spectaculoase.

Sala Mare, cu tavanul de 40 metri, este și cea mai spectaculoasă din interiorul peșterii, ai cărei pereți sunt acoperiți cu baldachine de forme și culori diferite, iar podeaua cu gururi în cascadă. De asemenea, în Peștera Șura Mare pot fi admirate o serie de stalagmite între patru și cinci metri înălțime, alături de blocuri de prăbușire.

Turiștii care-și propun să viziteze Peștera Șura Mare trebuie să știe că pot vedea doar intrarea monumentală și sala mare de la intrare. Doar persoanele cu experiență speologică și echipament special de protecție pot înainta în cavernă. Peștera Șura Mare se află pe teritoriul satului Ohaba-Ponor, comuna Pui, din județul Hunedoara.
Pestera Sura Mare adapostea intre anii 1960 si 1970 una dintre cele mai mari colonii de lilieci pitici in hibernare din Europa, insumand peste 100.000 de indivizi (Pipistrellus, cel mai mic liliac cunoscut in Europa). Observatiile recente au pus in evidenta prezenta in continuare a unei mari populatii a acestei specii, circa 34.000 de exemplare. In Romania exista 31 de specii de lilieci, toate fiind strict protejate de lege. Liliacul pitic cantareste doar 3-5 grame si poate incapea intr-o cutie de chibrituri. Poate manca 1.500 de tantari pe noapte.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !