EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Urșilor Verified

0 / 5

Pestera Urșilor

Cel mai important obiectiv din Munţii Apuseni

Pestera Urșilor este cea mai bine amenajată peşteră  ce deschide turiştilor poarta de acces spre inima muntelui, localizată în satul Chişcău, din judeţul Bihor.

Numele pesterii se datoreza numeroaselor fosile de ursi de Caverna descoperite aici, ea fiind un loc prielnic de adapost animalelor acum 15000 de ani. Datorita caderii unei stanci gura pesterii a fost blocata iar peste 140 de ursi au ramas blocati inauntru. Infometati s-au atacat reciproc pana cand toti au murit.

Denumirea de Pestera Urșilor provine de la numeroasele oase de urs gasite in pestera. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca in Pestera Urșilor au trait ursi de Caverna din specia Ursus spelaeus (ursul de pestera).

Ursii de Caverna aveau dimensiuni impresionante fata de speciile de ursi actuali din Romania si chiar si din lume. Ursul de pestera avea aproximativ 4 metri inaltime in 2 labe si o greutate impresionanta de 1000 Kg. La momentul descoperirii Pesterii Ursilor existau 5 schelete complete din specia Ursus Spelaeus iar al 6-lea schelet complet a fost descoperit in aceasta pestera. Din pacate scheletul complet al ursului de pestera se afla intr-o zona care nu se viziteaza, din Rezervatia Stiintifica. In capatul Galeriei Emil Racovita, a fost reconstituita un schelet al ursului de caverna pentru a exemplifica vizual dimensiunile acestei specii.

Potrivit declaratiilor unor persoane care au participat in mod activ la cerceetarile din pestera, denumirea de Pestera Urșilor a fost rostita pentru prima data de Cornelia Babau, denumire care ulterior a devenit numele oficial al acestui obiectiv turistic de interes national si international.

Scurt istoric al Peşterii Urşilor

Peştera Urşilor din Chişcău, judeţul Bihor, a fost descoperită accidental în anul 1975. În urma exploatărilor miniere locale, deschiderea spre golul subteran a fost realizată prin dinamitarea intrării. Minerul Traian Curta a fost cel care a coborât pentru prima dată în această peşteră, parcurgând galeria până la Sala Mare a peşterii.

Au urmat noi explorări ale peşterii de către grupul de speologi amatori “Speodava” din Ştei, iar, mai apoi, de către specialiştii Institutului de Speologie “Emil Racoviţă”, în colaborare cu reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Astfel, după 5 ani de explorări şi amenajări, Peştera Urşilor a fost deschisă pentru vizitare,la data de 14 iulie 1980 .Are o lungime de 1,5 km, din care 521 m au fost declarați rezervație științifică. Nivelul superior în lungime de 488 m a fost deschis circulației turistice, acolo pot fi admirate formațiunile carstice, care au făcut peștera cunoscută în toată lumea.

Descoperă Pestera Urșilor

La intrarea in pestera se afla un pavilion ce este compus dintr-o sala de asteptare , o casa de bilete , un muzeu speologic precum si un ghiseu cu obiecte artizanale. Avand o lungime de peste 1500 m, pestera se compune din galerii aflate pe doua nivele si anume: galeria superioara lunga de 488 m destinata circulatiei turistilor si galeria inferioare ce are o lungime de 521 m destinata cercetarilor stiintifice.

In aceasta pestera sunt trei galerii si patru sali: Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor.

Vizitarea pesterii incepe cu Galeria Ursilor (numita si Galeria Oaselor) in care sunt adapostite 1500 de piese, 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii galeriei se observa zgarieturi lasate de labele ursilor.

In cea de-a doua galerie, numita si Galeria Emil Racovita se afla un schelet de urs expus in pozitia in care a murit precum si fosilele altor animale disparute in urma cu sute de ani: o specie de capra neagra, leul si hiena de pestera. Galeria are peretii distanti la 10-15 m iar bolta ei se situeaza la peste 10 m inaltime, fiind totodata impodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine de apa, stalactite.

Ultima galerie, Galeria Luminilor ne intampina cu impresionantele stalagmite si stalactite care au dat nastere unor adevarate “statuete” (“Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Ursilor”, “Portalul”, “Pagodele”, “Lacul cu nuferi”), asemenea celor de ceara de un alb pur ce lasa frau liber imaginatiei oricarui vizitator. Galeria se inchie cu un tunel artificial lung de 16 m greu accesibil turistilor dar care razbate in cele din urma la suprafata.

Orarul de funcţionare al Peşterii Urşilor

Poţi să vizitezi Peştera Urşilor de marţi până duminică, între orele 10:00 – 17:00. Luni peştera este închisă.

Taxa de intrare la Peştera Urşilor

Taxa de intrare în Peştera Urşilor este de 30 Lei pentru adulţi şi respectiv de 15 Lei pentru copii.

Pentru grupuri organizate se acordă 1(una) gratuitate la 10 persoane plătitoare.

Cum ajungi la Peştera Urşilor

Poţi să ajungi până la Peştera Urşilor cu maşina. Accesul se face de pe drumul naţional E79 din localitatea Sudrigiu. De acolo se urmează drumul naţional 763 până în localitatea Chişcău.

Pont :

✅Intrarea în peşteră se face în grup de minim 3 persoane cu câte un ghid care îţi va dezvălui multe detalii despre istoricul şi frumuseţile peşterii.

✅Durata de vizitare a peşterii este de aproximativ 45 de minute.

✅Începând cu data de 23.04.2019 nu se mai încasează taxa foto şi taxa video, până la noi reglementări.

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
INCHIS 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !