EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Valea Cetatii Rasnov

0 / 5
Compare Add to favorites

DESCRIERE

 

La o distanţă de numai 1.5 Km de RÂŞNOV şi 7,5 Km de Poiana Braşov, Peştera Valea Cetăţii (aflată în rezervaţia naturală cu același nume) este o atracţie turistică de excepţie
aflată la doi paşi de Cetatea din Râşnov. Lăculeţele ce oglindesc formaţiuni enigmatice perfect
modelate de apă şi aer înconjoară o impozantă sală Catedrală care, cu cei peste 30.000 de metri cubi ai săi, deschide ochilor un tavan de poveste cu volute şi arce de calcar de un alb cum rar poţi vedea în lume.
Amenajată cu cele mai moderne tehnologii, peştera oferă un parcurs şi o iluminare ce face şi un claustrofob să uite de pereţii care-l înconjoară şi să se simtă într-un palat de cristal. Accesul se face din parcarea de pe drumul naţional Poiana Braşov- Râşnov după 450 de metri de parcurs relaxant cu piciorul prin carstul împădurit al rezervaţiei naturale Valea Cetăţii.

 

Peştera Valea Cetății a fost deschisă pentru prima dată în 1949, când o explozie hidraulică a îndepărtat umplutura care o astupa producând o imensa viitura pe valea Fundata, bolovanii antrenați de această viitură putând fi văzuți și acum de-a lungul văii de acces. În 1954, un grup de tineri din Râşnov au reuşit să pătrundă în peşteră prin deschiderea rămasă după viitură. Margareta Dumitrescu şi Traian Orghidan au realizat în 1958 primul studiu complex al Peşterii Valea Cetății şi au publicat descrierea şi schiţa peşterii, indicând o lungime a acesteia de 270 m. În 1981, o echipă a clubului de speologie „Emil Racoviţă” din Bucureşti topografiază 857 m dispuşi pe 36 m denivelare. În 1988 şi 1989 se mai adaugă la lungimea peșterii încă 63 m, respectiv 38 m, cu o denivelare de 38,5 m şi o dezvoltare de 958 m. După această dată, peștera a suferit un continuu proces de distrugere, datorat accesului necontrolat al diverșilor vizitatori.

Din anul 2010, aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii a fost atribuită în custodia SC EMS Cave SRL de către Ministerul Mediului şi Pădurilor. De la această dată, procesul de deteriorare a formațiunilor carstice rămase neatinse a fost din fericire stopat, custodele peșterii începând demersurile pentru amenajarea peșterii prin folosirea de tehnologie de ultimă generație. Peștera a fost deschisă publicului în Decembrie 2010 după ample lucrări de salubrizare/restaurare și amenajare.

Cea mai importantă parte a peşterii este Sala Mare, cu o acustică impresionantă, în care poate fi admirată o stalagmită de doi metri înălţime printre sumedeniile de alte forme de concreţiune. Această sală are o înălţime de peste 20 de metri şi aproximativ 2.500 mp. Pe tavan s-au păstrat relativ intacte stalactitele, iar podeaua are o serie de gururi de diferite dimensiuni care conțin frumoasele perle de peșteră. Pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit. De asemenea, există şi numeroase infiltraţii de apă pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă în peșteră variază în funcție de sezon şi de gradul de condens. Este nevoie de puțină atenție pe unde călcați,  pentru că puteți aluneca. Mai există o parte a peșterii, neamenajată turistic și rezervată speologilor sau amatorilor de speologie, în care se poate intra în grupuri mici, după o programare prealabilă și numai cu echipament speologic (asigurat de administrația peșterii) și însoțiți de ghid.

 

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 18:00

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !