EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Vantului

0 / 5

Cea mai mare pestera din Romania

 

 

Peștera Vântului este cea mai mare peșteră din țară. Descoperită de Bagameri Bela în anul 1957, Peșteră Vântului și-a dobândit renumele de labirintul subteran al României. În anul descoperirii Peșteră Vântului au fost explorați doar 500 metrii, dar la finele anului 1967 lungimea totală a galeriilor cunoscute depășea 15.000 de metri. În 1969 a fost realizată prima hartă color a peșteri la scară 1:500, hartă care acopera deja 15.283 mmetri de galieii. În anul 1972, timp de opt zile Televiziunea Română realizează un documentar despre Peșteră Vântului, iar în 1978 apare albumul cu imagini fantastice din Peșteră Vântului, album celebru acum, realizat de Dan Coman și Valentin Crăciun.

Peștera Vântului are trei sectoare importante: unul foarte interesant și esențial pentru cercetarea științifică, fiind rezervație științifică și închis publicului, un alt sector pentru speoturism, pentru cei care au cunoștințe despre explorarea peșterilor și un alt parcurs ce poate fi destinat publicului larg, fără echipamente speciale. Toate sectoarele prezintă formațiuni și cristale inedite pentru carstul românesc, remarcându-se spiralele de gips. peștera Vântului este formată în urmă cu circa 200 de milioane de ani. Calcarele depuse sunt puternic diagenizate și au o culoare cenușie, sunt compacte, dar pe alocuri prezintă fisuri umplute cu calcit sau argilă. Peștera Vântului este situată la o altitudine medie de 350 m, într-o clima de tip temperat-continental caracterizată printr-o temperatură medie anuală de 8 grade Celsius, o cantitatea moderată de precipitații și ierni relativ blânde

Vegetația regiunii cuprinde o gamă variată de asociații, de la pădurea de foioase pâna la pășunea deschisă. Rocile calcaroase și terenul arid creează în unele zone un habitat particular, reflectat în compoziția calitativă a florei. Zonă adăpostește o mare diversitate de specii, unele adaptate în mod deosebit carstului stâncos. Câteva cavități, cum este și Peștera Vântului, joacă un rol deosebit în biologia liliecilor. Ele oferă coloniilor formate un microclimat potrivit atât pentru hibernare, cât și pentru reproducere.

Deși Peștera Vântului are o lungime declarată de 49 de kilometri, pentru vizitare doar un prim traseu turistic de 800 metri și unul speoturistic de doi kilometri sunt disponibile. Abia de anul trecut este disponibilă pentru turiști, după o perioadă de 50 de ani în care s-a lucrat încontinuu pentru ca vizitatorii să fie în siguranță în această peșteră considerată una destul de periculoasă, pentru că are doar o singură intrare.

„Este vestită pentru că este foarte greu de explorat din cauză că are o singură intrare. Şi pentru a a ajunge în capătul ei este nevoie de 8 ore pentru o echipă speologică”

Bine de stiut:

Denumirea sa a fost data ca urmare  prezentei curentilor de aer destul de puternici ce se gasesc in interiorul sau

 

PONTURI

 

Pentru persoanele ce au ca hobby si escaladatul, avem vesti bune! In Galeria 1 Mai a Pesterii Vantului se poate escaladat un perete vertical de 12 m. La fel se poate si in Galeria Neagra. Asa ca sa nu va uitati acasa hamul si incaltamintea pentru escaladat.

De ce echipament de munte este nevoie pentru a ajunge la Pestera Vantului? Tura de munte este scurta, dar urcusul este destul de greu. Veti avea nevoie de parazapezi, bocanci de munte cu talpa aderenta, ca sa nu alunecati pe zapada sau noroi, si o pereche de pantaloni impermeabili si rezistenti.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !