EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Zamonita

0 / 5

DESPRE

 

 

 

Intrarea in pestera este cunoscuta de unii locuitori din satul Bigar (com. Berzasca) . Pestera a fost cartata si cercetata in 1962 de L. Botosaneanu, A. Negrea si St. Negrea.Are dimensiuni mijlocii (64 m pina la prabusirea care impiedica inaintarea), este activa, descendenta (in sensul curgerii apei), dezvoltata pe diaclaze in calcarele cretacicului inferior.

Stalactitele, stalagmitele, coloanele, scurgerile parietale si gururile, raspandite peste tot, aduc satisfactii in sufletul cautatorului de inedit, lasandu-i totusi regretul de a nu putea, deocamdata, admira ceea ce pestera ascunde in profunzimile sale ermetic inchise de prabusirea rocii.

Pestera neocrotita, neamenajata, nedegradata si vizitata foarte rar. Deoarece paraul subteran se umfla la viituri blocind intrarea, se recomanda vizitarea numai in timp de seceta. Sunt necesare o lampa si cizme lungi de cauciuc.

Este o pestera mare, dar o prabusire impiedica inaintarea dupa numai 64 m. Patrunzand prin deschiderea mica, avansam prin apa cursului subteran printr-o galerie larga, inalta pana la 4 m si usor cotita. La capatul ei dam de o prabusire (destul de recenta, dupa spusele localnicilor) care a barat complet trecerea, lasand doar apa sa se infiltreze prin baza mormanului de blocuri.

Acest punct corespunde la exterior unei doline situate intr-o zona impadurita, ciuruita de doline si avene si unde au loc frecvente prabusiri ale fundurilor de dolina mancate de apa.

 

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !