EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pestera Zgurasti

0 / 5

DESPRE

 

 

De la primii metri de cărare, care urcă de la nivelul râului, până la ultimii, care vă apropie de rezervație, peștera este nu doar aventură și spectaculozitate, ci și pitoresc și intimitate. E un întreg ansamblu de peisaje încă neatinse de mâna omului, așadar vă puteți imagina cu ușurință cât de verde, de sălbatic și de provocator e accesul spre peșteră.

Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Practic, accesul se face pe poteci neclare şi pe pante repezi care pornesc din zona Zgurăşti (situată deasupra Cheilor Ordâncuşii) sau de la peştera Poarta lui Ionele, faţă de care Peştera de sub Zgurăşti se află la circa 100 m distanţă

Peştera cu cel mai mare lac subteran (1300 m) este situată în versantul abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncuşii, în comuna Gârda de Sus, judeţul Alba.
Inclusă în Parcul Natural Apuseni, unele sectoare ale peşterii aparţin rezervaţiei ştiinţifice. A fost menţionată pentru prima dată în 1929 de E. Racoviţă şi R. Jeannel, care au făcut o schiţă de hartă şi au descris unele fenomene hidrologice, biologice şi meteorologice.

Intrarea principală se face printr-un aven, cu diametrul de 35-40 m şi adâncimea de 30 m. Pe pereţi se preling trene de grohotiş, pe sub două arcade care converg într-o sală de 65 m lungime, 40 m lăţime şi 35 m înălţime. Vatra sălii formează fundul argilos al unui lac, care în perioadele ploioase atinge lungimea de 65 m, lăţimea de 20 m şi adâncimi de 12 m.
De cealaltă parte a lacului se desfăşoară o contrapantă de grohotiş, în vârful căreia apar gurile mai multor galerii, care însumează peste 5 000 m lungime şi în care se pot vedea lacuri subterane (Velenţa, Lung, Styx).
Din punct de vedere al faunei, peştera este puţin studiată. Sunt prezente moluşte, coleoptere şi Pholeuon proserpinae glaciale (insectă mică de 1-2 mm).

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !