EnglishRomână
Obiectiv turistic

Pesteraa Albastra

0 / 5

DESCRIERE

 

Aceasta este invaluita de Muntii Poiana Rusca si unica datorita dominantei cromaticii sale, studiata si descrisa de speologi ca ,,albastru de Pietroasa”. Intrarea in pestera este destul de stramta, de aceea este greu vizibila, dar inaintand, spatiul se largeste si se pot descoperi stalagmitele, stalactitele scaldate in nuantele unui albastru unic. Aici se gasesc zeci de lilieci de diferite specii. Pestera contine lungi galerii de beril straveziu, in unele locuri cu reflexii violete. Este situata la o altitudine de 340 m si are o lungime de 370 m.

Drumul până la peșteră vă ia aproximativ o oră, în mers de plimbare, traseul fiind un traseu ușor. După ce ajungeți la o îngustare a văii și dați de un pîrîiaș vă continuați drumul mai departe urmărind partea stîngă de versant. Locul nu este marcat, așa că trebuie să fiți atenți pentru că puteți trece ușor de intrarea în peșteră, intrarea fiind destul de mică. Pentru a intra în peșteră recomandăm încălțări rezistente la apă și bineințeles lanterne puternice. Dupa o intrare destul de strîmtă, în timp ce înaintați, se va lărgi și înalța culoarul… stalagmite și stalagtite… feerie

Intrarea in pestera este destul de ingusta, ceea ce inseamna ca turistii trebuie sa fie foarte atenti, astfel incat sa nu treaca fara sa observe aceasta impresionanta grota. Dupa intrare, galeria principala a pesterii se largeste destul de mult, putand fi admirate in interior formatiuni specifice acestui tip de atractii turistice, precum stalagmitele sau stalactitele.Odată ce s-a lăsat „cucerită”, peştera se dezvăluie în întreaga ei frumuseţe, cu lungi galerii de beril străveziu, în unele locuri cu reflexii violete.

Pestera Albastra poate fi vizitata de catre orice turist obisnuit, nefiind necesare pentru explorarea acesteia cunostinte de speologie sau echipamente speciale, in afara de cizme, o casca de protectie si mijloace de iluminat

Peştera are o coloană de 7 m înălţime, numită „Tibia şi Peroneu”. Localnicii spun că săpăturile arheologice au scos la iveală un depozit de cereale, ceramică neolitică şi chiar resturi scheletice ale ursului de peşteră.

În peșteră trăiesc specii diferite de liliec

 

LEGENDA

 

În sat umblă şi o legendă: la vreme de “Nigee”, adică la ruga satului, acum mai bine de 300 de ani, o fată frumoasă a fost omorâtă de doi bărbați juni, cu coadă la spate. Fix acolo a luat naștere un izor.

Post New Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *Abonează-te la newsletter !
Descoperă ponturi si oferte de calatorii din toată România. Călătorești mai ieftin dacă ești abonat !